Het restauratieadviesbureau RAB heeft samen met het architectenbureau Braaksma en Roos het consolidatieplan voor De Nijenbeek inmiddels uitgewerkt. Het plan is in nauwe samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de provincie Gelderland, de gemeente Voorst, het Gelders Genootschap en het landgoed tot stand gekomen.
Uitgangspunten plan
Uitgangspunt van het plan is een terughoudende consolidatie, waarbij het karakter van de ruïne behouden blijft. In het kader van de Flora en Fauna wetgeving dient de ruïne voor de rode lijstsoorten waaronder diverse vleermuissoorten, de kerkuil en de steenmarter volledig toegankelijk en onaangetast te blijven. Bij de planuitwerking is daar mee rekening gehouden. De ruïne zal aan de bovenzijde voorzien worden van een aan het zicht onttrokken verzonken dak. De oude raamopeningen van de ruïne blijven open en de lage ingangen en kelders worden afgesloten door onder andere afsluitbare hekken om vandalisme en verstoring van de rode lijstsoorten te voorkomen. Het binnenklimaat van de ruimten waar de vleermuizen verblijven (voornamelijk de kelders zijn van belang voor de vleermuizen) blijft onveranderd in verband met de eisen van de Flora en Fauna wetgeving.
Cruciaal onderdeel van de consolidatie is het metselwerk. Voorop staat het ruïneuze karakter van de ruïne te borgen, oorlogsschade zal niet hersteld worden. De muurkroon zal grotendeels vervangen worden en opnieuw worden opgetrokken waarbij tegelijkertijd de stevigheid van het gebouw zal worden vergroot. Ook wordt er uit het zicht een betonnen binnenring bovenop de muurkroon aangebracht om de constructie van de ruïne te versterken en zullen er werkzaamheden aan de fundatie plaatsvinden.
Verwacht wordt wanneer de omgevingsvergunning is verleend en er ontheffing is in het kader van de Flora en Fauna wetgeving dat in maart 2015 gestart kan worden met de restauratie en consolidatiewerkzaamheden.
Het consolidatieproject is geïnitieerd en gefinancierd door het landgoed en mede mogelijk geworden door substantiële bijdrage van de provincie Gelderland (topproject Robuuste Investeringsimpuls; cultuurhistorie ruïne De Nijenbeek en stimuleren werkgelegenheid en opleiden jongeren in de bouw).