Het Haagse Architectenbureau Braaksma & Roos heeft in opdracht van mevrouw A.J.H. Barones van Lynden, eigenaresse van Landgoed De Poll, een visie opgesteld voor de ruïne De Nijenbeek. Daaraan voorafgaand is een bouwhistorisch onderzoek ingesteld en is archiefonderzoek uitgevoerd door de bouwhistorici H.A. van der Hoeve en Drs. W. Friso.
Bij de totstandkoming van de visie “De Revitalisatie van ruïne De Nijenbeek” zijn de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Gelders Genootschap, Monumentenzorg Gelderland, Provincie Gelderland en de gemeente Voorst nauw betrokken. Het consolidatieplan voor het behoud van ruïne De Nijenbeek is enthousiast ontvangen door het Samenwerkingsverband Cultuurhistorie Gelderland.
In de visie wordt aangegeven dat consolideren van de ruïne de beste oplossing is. Terug restaureren naar de situatie van vóór 12 april 1945 wordt sterk ontraden, gezien de ligging van de ruïne in de EHS en in het Natura 2000-gebied en de kwetsbaarheid van de omgeving. Landschap en ruïne vormen één geheel, dat volgens de visie van het architectenbureau goed beschermd dient te blijven. De stilte en de rust zouden niet verstoord moeten worden. Een functionele invulling van de ruïne, voor maatschappelijke doeleinden en bijeenkomsten, wordt door deskundigen dan ook sterk ontraden.
Het eventueel terug brengen van een gebruiksfunctie voor De Nijenbeek heeft behalve nadelen voor de natuur ook een zeer grote impact op de (wetenschappelijk-) cultuurhistorische waarden van het bestaande aangezien vele hedendaagse voorzieningen getroffen moet worden.
De ruïne De Nijenbeek is één van de weinige ‘ongeschonden’ ruïnes die Nederland nog rijk is. De komende jaren zullen de inspanningen gericht zijn op het consolideren en conserveren van de ruïne, zodat ook de komende generaties volop kunnen genieten van dit beeldbepalende monument in zijn waardevolle natuurlijke omgeving aan de IJssel.