Frans Pieters
Onze gidsen
Mijn naam is Frans Pieters en ik woon in Wilp.
Vanaf Wilp de dijk op voor een wandeling of fietstochtje in de uiterwaarden van de IJssel. Dan is het maar even en weldra doemt in de verte een robuuste toren op met een weerspiegeling ervan in het water van de IJssel; de restanten van een middeleeuws kasteel. Vanaf de 2 e wereldoorlog is deze eens zo’n trotse burcht volledig in verval geraakt. Wat heeft zich hier in al die eeuwen afgespeeld?
Als kind, met de verbeelding van de toenmalige Tv-serie ‘Floris’, deden we nog wel eens verwoede pogingen om het ridder-kasteel te ‘veroveren’. Maar even snel werd dit ook weer verijdeld door een grote man die ons telkens al op stond te wachten en ons linea-recta naar huis stuurde: De hoeder van het kasteel! Het is mij in ieder geval nooit gelukt om het kasteel in ‘handen te krijgen’. Sterker nog……. Ik ben er zelfs nooit binnen geweest terwijl tal van buurtgenootjes dit wel was gelukt.
Hoe fantastisch is het dan dat in 2016 na een grondige consolidatie de deuren van de ruïne opengaan voor publiek. Hoe fantastisch is het dan om voor het eerst een voet over de drempel te zetten en omringd te zijn door meters dikke muren die vele veldslagen hebben doorstaan Waar ooit de graven van Gelre hebben gezeteld en de plek waarvan roofridders hun snode plannen uitvoerden. Ja, dan gaat de fantasie weer even met je op de loop……. Kippenvel! Ik ben in de geschiedenis van de Nijenbeek gedoken en in 2019 heb ik mij aangesloten bij de gidsen-groep van de Nijenbeek; een groep enthousiaste vrijwilligers die graag het verhaal vertellen van deze prachtige ruïne.
Ik hoop ook jou daar te ontmoeten.
Guido van Leeuwen
Als gids neem je mensen mee op ontdekkingstocht naar het verleden. Dat vind ik het leukste als gids op Nijenbeek. De ruïne is voor veel mensen omgeven met magie. Een enorme brok geschiedenis die ontzag inboezemt als je als gast naar binnen gaat. De bijzondere en mooie verhalen die je als gids kan vertellen, maakt het voor de gasten een belevenis.
In 2019 kwamen per toeval 2 mensen uit Canada aanlopen. Ik heb hen toen een speed-rondleiding gegeven omdat eigenlijk geen tijd meer was. Ik kon ze niet teleurstellen en wilde hen de inscripties van hun landgenoten uit de tweede wereldoorlog niet onthouden. Ze waren zeer onder de indruk van dit stukje geschiedenis. Mooi dat we zoiets voor mensen kunnen betekenen.
Jan Schurink
Vanaf het moment dat de Nijenbeek voor bezichtiging werd opengesteld, ben ik, Jan Schurink, één van de vaste gidsen.
Het is iedere keer weer geweldig om aan de belangstellende bezoekers de vele bijzonderheden van de ruïne te vertellen en de indrukwekkende binnenzijde te kunnen laten zien.
Waar ik persoonlijk erg van kan genieten is het enthousiasme van de bezoekers bij het zien van dit alles, daarnaast de belangstelling voor het verhaal over de legendarische ‘dikke’ hertog Reinoud III,
maar ook de geschiedenis vanaf de eerste bekende bewoners tot in het heden.
Vooral de oudere bezoekers, die de Nijenbeek voor de verwoesting hebben bezocht, kunnen vaak
enthousiast en gedetailleerd vertellen over hoe het interieur er destijds uitzag.
Daarnaast is het voor hun ook een herkenbaar verhaal over de vele twisten en oorlogen in de
roerige Gelderse geschiedenis. (‘Dat vertelde de meester vroeger ook al bij de vaderlandse geschiedenis’, is een dan veel voorkomende reactie).
De gehavende achterzijde van de ruïne maakt op menigeen ook veel indruk, maar daarnaast genieten ook velen van het ongeëvenaarde uitzicht over het gevarieerde landschap.
Voor kinderen zijn met name de ‘vensterbanken’ en de kelders interessant.
Ze hebben een ruime fantasie en vertellen over ridders en jonkvrouwen, sommigen vragen of er nog ergens harnassen en speren liggen!
Maar het verhaal begint al buiten naast het Sonnenberghuisje, waar de natuur ‘voor het grijpen ligt’. Op de voorgrond de twee imposante bomen; de poortwachters van de Nijenbeek, het zijn de laatsten van een aantal die vroeger een halve kring rondom de Nijenbeek hebben gevormd. De altijd stromende Voorsterbeek, de meidoornhagen, de graslanden en op de achtergrond de indrukwekkende rivier de IJssel. Niet voor niets valt dit prachtige gebied onder Natura 2000, het is een eldorado voor flora en fauna.
Kortom de mooiste ruïne van Nederland staat in een ongekend fraai landschap.
Bent u inmiddels ook enthousiast geworden en zou u graag met een deskundige gids de Nijenbeek willen bezoeken en naar een interessant verhaal luisteren, maakt u dan direct een afspraak.
Wij heten u van harte welkom.
Paul Ganzevles
Ik woon op een stevige steenworp afstand van de Nijenbeek. De IJssel stroomt, een ooievaar vliegt over, een kraai roept; al eeuwenlang ziet de Nijenbeek het gebeuren. En altijd de vraag wat er zich hier allemaal nog meer heeft afgespeeld. Van diverse hoogtepunten weten we veel, van veel van het dagelijks levens best wel weinig. Maar dan helpt de fantasie. Het is mooi om de Nijenbeek als buur te hebben. En als gids wil ik er graag aan bijdragen dat ook de bezoekers de verwondering voor dit imposante historisch monument voelen.
Jos Koers
Begin jaren 60 van de vorige eeuw ging ik in Bussloo naar de lagere school, de Martinusschool aan de Deventerweg. Met meester Doeleman van de 6 e klas gingen we regelmatig wandelen. Tegenover de school liepen we over een karrenspoor op het landgoed De Poll naar de winterdijk. Vervolgens wandelden we door de uiterwaarden naar de zomerdijk aan de IJssel om vervolgens ná een paar honderd meter even een kijkje te nemen bij de ruïne Nijenbeek.
De ruïne maakte toen al indruk op mij en helemaal het verhaal over de dikke hertog dat daar aan verbonden is. Ik vind het daarom boeiend om nu als gids mensen te mogen rondleiden en om het verhaal van de geschiedenis van Nijenbeek aan hen te vertellen. De geschiedenis van Nijenbeek is niet los te zien met die van het hertogdom Gelre en de strijd die werd geleverd om de opvolging van hertog Reinald II.
Ernst J. Oud
In 1999 ben ik komen wonen aan de Nijenbeekseweg. Uiteraard interesseer je je dan voor alles in de omgeving. Niet in de minste plaats voor die enigszins mysterieuze ruïne aan de IJssel. Ik ben nu aan het rentenieren en dan is het een geschenk om de geweldige historie van deze ruïne en haar omgeving te mogen delen met de bezoekers.
Wat een historie heeft deze plek. Bijna 700 jaar geschiedenis. Ik vertel u over hertogen, over koene (en ook over roof-) ridders, maar ook over de beschietingen in april 1945. Als gids neem ik u mee terug naar die tijd.
Hoe meer mensen immers kennis krijgen van de geschiedenis van Gelderland hoe beter. Ik zet me daar graag voor in.